2019. október 6., vasárnap

M. Lúcia nővér rövid életrajza


M. Lúcia nővér, civil neve Márton Anna, 1919. április 20-án született Homoródremetén. Ötön voltak testvérek, édesapja a faluban tanító volt, nagy tiszteletnek örvendett, de korai halála után az öt gyermek nevelése az édesanyjára nehezedett. A Mallersdorfi nővérekkel már fiatalon kapcsolatba került, mivel Nagyszebenbe került kisiskolásként, majd ugyanitt folytatta a tanulmányait, és 1939-ben elvégezte a tanítóképzőt.
1939. augusztus 2-án öltötte magára a szerzetesi ruhát, és megkapta Lúcia nevet. 1942. augusztus 25-én tette le az első fogadalmat.
1940 és ’42 között Hátszegen működött tanítónőként, 1942 és ’46 között a brassói iskolánkban, majd 1946-tól 1949-ig a szerzetesrendek feloszlatásáig Marosvásárhelyen tanított, és közben elvégezte a betegápolói iskolát is.
1950-től hazakerül a szülői házba, ahol 25 éven keresztül gondozta idős, beteg édesanyját.
A szülőfalujában a gyerekek számára ő volt a hitoktató, a falu számára is imaórákat tartott évek hosszú során át, pap hiányában. Ugyanakkor a faluból az emberek bármilyen betegséggel, betegápolással kapcsolatos gondjaikkal is hozzá fordultak.
Egyszerűségében, krisztusi módon volt gazdag. Mindig volt, amit megosztania a hozzá betérőkkel, kinek-kinek szüksége szerint. Az utazónak, a látogatónak mindig jutott a mindennapi kenyérből, a vigaszra szomjazónak nem kellett csalódottan távoznia. Tette mindezt szerényen, magára csak eszközként tekintve a Teremtő és embertársai szolgálatában.
2006-ban költözött be Homoródremetéről a székelyudvarhelyi zárdába, ahol szívesen fogadott látogatókat, mindenkihez volt kedves szava, és sokat imádkozott.
Hálát adunk a Teremtőnek minden vele való találkozásért, bátorító szavaiért, imáiért, mellyel mellettünk állt. 
Október 6-án hunyt el a szentmise ideje alatt. Temetése 2019. október 8-án, kedden,  lesz a székelyudvarhelyi Szent Miklós templomból.