2014. október 21., kedd

Brassói házszentelés

150 éve a Szent Családról nevezett Mallersdorf-i Szegény Ferences Nővérek Erdélyben 
       
         Közösségünk idén, 2014-ben, ünnepli Erdélybe való letelepedésének 150 éves jubileumát. 1864. november 19-én, Szent Erzsébet napján, délután érkezett meg az első hat nővér Németországból Nagyszebenbe. 
A 150 éves jubileum alkalmából egy ünnepségsorozatot szerveztünk. 
           Október 16-án, csütörtökön Brassóban gyűltünk össze. 1895-től itt is működtek nővérek egészen a rend feloszlatásáig, kezdetben betegápolással majd tanítással foglalkoztak. Jelenleg egy bentlakásban fognak tevékenykedni a nővéreink, ahol keresztény szellemben szeretnének lányok számára otthont biztosítani a tanulmányaik ideje alatt. 
           Az ünnepség egy szentmisével kezdődött a belvárosi plébánia templomban, ahol a főcelebráns Csiby József helyi plébános volt. A szentmise végén az egyházközségtől minden nővér egy-egy szál fehér rózsát kapott ajándékba. A szentmise után átmentünk a nővérek házához, ahol fiatalok és a bentlakó lányok kedves kis előadással örvendeztettek meg bennünket. Ifjúsági énekeket daloltak, majd M. Leonetta nővér köszöntötte a vendégeket. Röviden felidézte a nővérek emlékét, akik ugyanebben a házban működtek évtizedekkel ezelőtt, majd így folytatta: „Nem egy idegen hely ez számunkra, olyan mintha haza jönnénk, és itt vár bennünket az a lelkiség, az a szellem, amit az alapítónk, Nardini atya bízott a nővérekre, és amelyet itt ők meg is éltek évtizedeken át.” Egy bentlakó lány szavalatát, majd énekeket hallhattunk tőlük. Ezután felkérték Dr. Wilhelm Gegenfurtner szuperior urat a kápolna és a ház megáldására, házszentelésre. 
            A 150 éves jubileumunk alkalmából újraindult Brassóban a nővérek működése, közösségi élete.